Ölglas

Ölglas med gravyr

Ölglas finns som många andra glasmodeller i flera olika utföranden och former. Vad som passar bäst att använda om man vill ha en gravyr på, är helt efter tycke och smak. Ett ölglas brukar antingen vara på fot eller, så är modellen lite rakare eller lätt konisk och utan fot.

Ölglas i sig brukar vara väldigt tacksam att gravera på, då gravyrytan är relativt stor. Man får då plats med mycket text och stora bilder, om man till exempel väljer att sätta ett foto på sitt graverade glas.

graverade ölglas

Så när passar det att ge bort ett graverat ölglas och till vem? Öl brukar oftast drickas av män, så det är perfekt att ge till sin pappa på farsdag eller till någon som tar studenten eller varför inte till din bästa kompis som fyller år.

Ett ölglas till sin pappa kan förslagsvis graveras med ett namn eller initialer. Eller så graverar man kort och gott, världens bästa pappa och under pappans namn. Det brukar även vara populärt att sätta ett klubbmärke på exempelvis sitt favorit lag i fotboll eller ishockey på det graverade glaset. Med hjälp av fotogravyr, så är detta möjligt.

En studentpresent i form av ett graverat ölglas, är både unikt och roligt att få. Det vanligaste är att man ger bort ett snapsglas eller champagneglas till den som tar studenten. Men vet man om att personen gillar öl, så är det ett mycket bra och roligt alternativ. Pryd det graverade glaset med namn och datum, för att göra det unikt.

Hur går det då tekniskt till att gravera ett glas. Idag är det som nämnts tidigare vanligt att man graverar glas med laser, med andra ord så är det en så kallad maskingravering. Laserkällan är en co2 laser på mellan 25 och 100 watt. Man placerar sedan glaset på ett rundmatningsbord, som gör det möjligt för glaset att snurra. I själva tillverkningsprocessen skjuter lasertuben strålen mot ett antal speglar och sedan igenom en lins. När strålen går igenom linsen komprimeras strålen och med rätt fokus, skapar en riktig gravyr på materialet. En viktig aspekt är att man har rätt fokus mellan lins och material. På så sätt skapar man gravering på glas.